top of page

Klinkers reinigen op terras of oprit


Een terras of oprit van klinkers is mooi en je hebt er relatief weinig onderhoud mee. Maar toch kunnen mos en algen voor een groene aanslag en gladheid zorgen. Je eerste reactie zou zijn om de hogedrukreiniger te nemen op een zonnige dag. Dit is zowat het slechtste wat je kan doen.


Zo meteen leg ik uit waarom, maar laat ik eerst iets vertellen over de soorten klinkers:


Keramische klinkers (klei-klinkers)


Deze klinkers worden gebakken van klei, net als bakstenen. Alleen is de baktijd langer en de temperatuur hoger, waardoor ze hun hardheid en duurzaamheid krijgen. De kleur van deze klinker is de kleur van de gebruikte klei, er wordt dus geen pigment aan toegevoegd. Dit maakt ze 100% kleurvast en geeft ze een natuurlijke uitstraling. Daarom zijn ze ook een stuk duurder dan betonklinkers. Doordat de klinkers 100% kleurvast zijn, zullen ze veel minder snel hun kleur verliezen en ettelijke jaren langer hun mooie uitstraling behouden t.o.v. betonklinkers. Een duurzame oplossing, maar je moet wel een hoger budget voorzien. Klei klinkers heb je meestal aan een gemiddelde prijs van €30/m².Betonklinkers


Betonklinkers zijn een goedkoper alternatief voor kleiklinkers. Je hebt ze al aan €5 à 10/m². De duurdere exemplaren zijn slijtvaster dankzij een beschermende coating waardoor ze minder snel hun kleur verliezen. Zowat alle kleurtinten zijn mogelijk bij betonklinkers. De kleurtechniek is door de jaren heen steeds verbeterd. Zo worden de kleurstoffen nu bijvoorbeeld door het cement vermengd, zodat de kleur langer bewaard blijft. Om de klinkers kleur- en slijtvaster te maken kunnen eveneens speciale mineralen worden verwerkt in de toplaag.De oorzaak van groene aanslag


Groene aanslag op de klinkers ontstaat door vocht. Als na regenval het water blijft staan, krijgen algen hun kans, vooral op plaatsen waar weinig zon komt. Er bestaan ook waterdoorlatende betonklinkers. Die zorgen dat het regenwater snel in de grond kan trekken, waardoor groene aanslag minder kans heeft. Gezien deze aanslag ontstaat door blijvend vocht, komt ze steeds weer terug, hoe vaak je hem ook verwijdert. Zorgen voor een goede afwatering is de beste manier om dit probleem binnen de perken te houden.


Reinigen


Eigenlijk is vervuiling in dit verband een raar woord, want het is gewoon de natuur die zijn werk doet en je terras of oprit bedekt met plantaardig leven. Maar we zitten niet te wachten op een groene aanslag over ons mooie klinkerterras of op een gladde oprit, dus om de zoveel tijd moeten we wel even ingrijpen.


Grijp dan niet onmiddellijk naar je hogedrukreiniger!De kracht van de hogedrukreiniger zal de beschermende coating van je klinkers spoelen. Hierdoor hebben algen en mos meer kans om zicht te hechten. Ook bij de duurzame klei klinkers beschadig je het oppervlak waardoor het ruwer wordt en de poriën open komen waardoor aanslag zich beter kan hechten.


Van in het begin behandelen met een anti-groenaanslag product zoals Lithofin is dus de boodschap. Even laten inwerken en afspoelen met een zachte straal of laten weg regenen. Je moet dan ook voorzichtig zijn als je ze met een hogedrukreiniger wilt schoonmaken. Gebruik hem eerder als tuinslang om met een lichte straal te spoelen.


Is het kwaad al geschied, heb je geen andere keuze dan toch te reinigen met hoge druk. De toplaag is dan weg en is hoge druk (bijna) de enige manier om de aanslag weg te krijgen.155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page