top of page

Pleisterwerk herstellen

Ik moet bekennen dat het als doe-het-zelver een haat-liefde relatie kan zijn 😡😍


Soms is het makkelijker om een nieuwe muur te pleisteren dan dat je een stuk moet herstellen. Je start namelijk vanop de baksteen en bepaalt zelf de dikte van je pleister die je aanbrengt. Daardoor is het ook makkelijker om alles in één keer mooi gelijk en effen te zetten.

Bij een herstelling is het niet altijd evident om dat ene stuk steeds weer mooi gelijk te krijgen met de rest van de muur. Vaak zijn het oude muren die scheef staan of hadden de stukadoren van toen niet de techniek van vandaag waardoor de muren oneffen zijn.


Maar met de juiste kennis krijg je de job steeds weer gefikst.Vaak start het bij een waterschade. De dakgoot van de buurman of de douche van het verdiep erboven. Vocht in de muren is een lastige zaak. Eerst moet je het vocht kunnen detecteren, dan de oorzaak aanpakken en vervolgens kan je starten met de herstelling.


Wist je dat... deze herstelling een gevolgschade is van de oorzaak waardoor het in je brandverzekering gedekt is. Breng dus een dossier binnen bij je verzekering en meestal betalen zij je voor de werken.


Regel nr. 1 bij herstellen van pleisterwerk: "Als het vast hangt, blijf er dan af". De oude beschadigde pleister moet er natuurlijk af. Maar met je plamuurmes kan je blijven 'steken'. De regel is dus, wat blijft hangen zonder dat je al teveel kracht moet zetten, laat je hangen.

Hierdoor krijg je zeer bizarre vormen die je moet gelijk smeren.


De verschillende stappen


Geleiders


Bij kleine herstellingen heb je voldoende aan je plakspaan of een breed spaakmes. Heb je een grote oppervlakte te pleisteren dan wordt het al moeilijker. Je hebt niet altijd de ruimte om een lange afreilat te gebruiken. Als de muren te oneffen zijn, zal je die 'fout' doortrekken in je nieuw pleisterwerk.


Daarom gebruik ik vaak geleiders. Ze kunnen mooi gelijk met de muur geplaatst worden waardoor het makkelijker is om met een kleine afreilat de pleister mooi glad te strijken zodat alles weer in één mooi vlak staat.


Achteraf zijn ze niet meer zichtbaar en volledig weg gewerkt in de pleister.Works every time 😏📷💛Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page