top of page

Schilderskit, niet zo onschuldig

Een schilderskit gebruik je om naden en hoeken af te kitten zodat ze niet zouden barsten. In de hoek is de kans het grootst dat een barst ontstaat, omdat de verf daar krimpt of omdat de hoeken van het pleister leven door temperatuursverschillen.

Dit weekend testte ik 2 soorten schilderskit uit. Dat was niet evident, zelfs niet als klusjesman. Het verschil tussen de twee kits was de droogtijd en hoe vlug je over de kit mag schilderen.Standaard Acryl kit


De eerste was een standaard acryl kit. Deze kon je pas overschilderen na volledige uitharding. Maar wat is volledige uitharding? Na enkele uren heb ik er over geschilderd, maar tevergeefs. De verf dekte niet goed en begon barsten te vertonen.


Eigenschappen:

- Aard van de kit: Acrylaten

- Viscositeit: Pasteus

- Uithardingsysteem: Verdampen van water

- Velvorming (23°C en 50% R.V.): 30 min

- Uithardingssnelheid (23°C en 50% R.V.): 0,5 mm/24uDecoratieve Acryl kit - Wet on Wet


De tweede was een 'speciale' decoratieve kit die je snel kon overschilderen. Op de tube werd uitgepakt met 'Wet on wet' . Er is al velvorming na 15 min. Ik wachtte 45 min voor de zekerheid, maar ook weer tevergeefs. Ook dit keer begon de verf de barsten of zag je de witte silhouette van de schilderskit er nog door.


Oef...


Ik heb de kit volledig laten uitharden en de dag erna over geschilderd met een 2e laag. Dit bleek de oplossing te zijn. Nu vertoond de voeg geen barsten en is ze mooi gedekt.

Op de foto zie je nog de witte silhouette van de kit, maar in de kamer zelf zie je dit nauwelijks.Weetje: Wit je dat de schilderskit van Gamma heel geschikt is om snel over te schilderen.

Je kan er bijna direct over schilderen. Enige nadeel is dat hij nog krimpt en je volgend jaar vermoedelijk moet bij kitten.


315 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page